2018. ápr. 24. György  
A Keresztény Randi hirdetése. - gyermek - baba - mese - tornagyakorlatok - kismama - terhesség - vitamin - anya - játék - szülés
A keresztény társkereső oldal. - Aki keres az itt biztosan Párra talál!


Főoldal / Szülés /A vajúdás

A szülés első szakasza a vajúdás, a méhszáj tágulásának időszaka egészen annak eltűnéséig. E szakasz kezdetének pontos meghatározása a legnehezebb, s maga a tágulás is több jellemző szakaszra osztható.

Az első jelektől a vajúdásig

A terhesség utolsó heteiben a kismama egyre gyakrabban tapasztal jósló fájásokat. Ezeket a valódi, a szülés megindulását jelző fájásoktól az különbözteti meg, hogy nem rendszeresek és pihenés, esetleg egy meleg fürdő hatására elmúlnak.
A szülést akár néhány nappal is megelőzheti a méh nyakcsatornáját kitöltő, a babát a fertőzésektől védő nyákcsap kilökődése, ezt azonban nem minden kismama tapasztalja. Előfordulhat gyenge vérzés, ami a nyakcsatorna tágulásából adódik.
A vajúdás során a méhszáj fokozatosan kitágul. A szülés fájásokkal vagy a magzatvíz egy részének elfolyásával veszi kezdetét. Ha fájások jelentkeznek, akkor kérhetjük a szülésznő vagy a választott orvos tanácsát abban, hogy mikor érdemes a kórházba indulni. Ez amiatt lehet fontos, mert sok vajúdó esetében a tágulás jobban halad, ha otthoni, nyugodt környezetben töltheti az első pár órát. A tágulás gyorsasága egyénenként is igen változó lehet, de egy anya különböző szülései esetén is. Először szülőknél általában 8-10 óra alatt tágul ki teljesen a méhszáj, többedszer szülőknél ez az időtartam általában kevesebb.

A vajúdás kezdetétől a kitolásig

Mire kell számítani, és mire nem, amikor megindul a szülés? A tágulás nem mindenkinél jelentkezik fájdalommal, de aztán egyszer eljön a rendszeres fájások ideje. A tágulás izgalmas pillanatai belülről, azaz: mi zajlik a baba körül?

A szülés szakaszai
Baba-Mama Lap - Szülés/A vajúdás/A szülés előtt. - tornagyakorlatok - terhesség - szülés - gyermek - kismama - mese - anya - játék - baba - vitamin A szülés első szakasza a vajúdás, a méhszáj tágulásának időszaka egészen annak eltűnéséig. E szakasz kezdetének pontos meghatározása a legnehezebb, s maga a tágulás is több jellemző szakaszra osztható. A második nagy szakasz a kitolási szak, a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig tart. Végül az újszülöttet a méhlepény megszületése követi. A lepényi szak a baba megszületésétől a méhlepény távozásáig tart. A szülés folyamatát a lepény utáni szak zárja, ez alatt csillapodik a vérzés, és megindul a méh összehúzódása.
A vajúdáson belül a szülés kezdetének meghatározásában a ma elfogadott definíciók sem egységesek, mivel az élet sokféle kezdetet produkálhat. Lehet kötni a rendszeres időközönként jelentkező fájásokhoz, de a magzatburok megrepedése is lehet a szülés nyitánya. Mások a fájások tényleges jelentkezésétől függetlenül a méhszáj állapotára, annak nyitottságára helyezik a hangsúlyt.

Nem egyértelmű kezdet
A fájások, a méhnyak rövidülése és a méhszáj kinyílása már azt jelzik, a szülés biztosan elindult, de maguk a fájások is oly különbözőek, ahány asszony csak érezheti őket. A folyamat törvényszerűségei miatt természetesen vannak gyakori jelek, hasonló tendenciák.
A szülés megindulásának első jelei a várandósság utolsó heteiben mutatkozó jósló fájások, rendszertelenül, olykor napokat kihagyva, óránként legfeljebb néhány alkalommal érezhetők. Sokszor riadalmat okoznak, de ha zuhanyzástól, sétától, alvástól vagy másnap reggelre elmúlnak, egyelőre még van idő. Melyek a szülés megindulásának azon jelei, amelyek már tényleg azt jelzik, a baba nemsokára megérkezik?
Csak a nők mintegy kétharmadánál kezdődik a szülés rendszeres keresztcsont- vagy deréktáji fájásokkal. A méhnyak rövidülése és a méhszáj megnyílása fájások nélkül is megtörténhet, ilyenkor csak a szülést kísérő szakember tudja kezével kitapintani a tágulást. Sok vajúdó nő épp ezért a nyákdugó távozását észleli elsőként. A nyákcsap vagy nyákdugó a tágulás miatt szabadul ki, és távozik a méhnyakból. Ez közvetlenül a baba világrajövetele előtt, de akár 8-10 nappal korábban is megtörténhet. A nyákcsap a hüvelyen keresztül zselés állagú, színtelen vagy rózsaszín, kissé véres váladék formájában ürül (tágulási vérzés).
A szülő asszonyok mintegy tíz-húsz százaléka érzi a szülés kezdetét a magzatvíz elfolyásából, amikor is a magzatburok minden előzmény, fájás nélkül reped meg. A magzatvíz néha csak szivárog, máskor bő, meleg sugárban visszatarthatatlanul folyik el. Ha a baba feje lejjebb száll, és beékelődik, elzárhatja a magzatvíz útját, s noha a burok nyitva van, a csurgás elapadhat. A burokrepedés után a babának nagyjából egy napon belül világra kell jönnie, mert nyitott buroknál fennáll a felszálló fertőzések veszélye. A burok megrepedése prosztaglandin hormonhatáson keresztül felerősítheti a meglevő gyenge fájásokat, ahogy erről még szó lesz.

A vajúdás
A vajúdás a szülés leghosszabb szakasza. A medence bemenetébe csaknem mindig - 95%-ban - a baba feje illeszkedik be, a farfekvés vagy más elhelyezkedés sokkal ritkább. A fej és a burok elülső része, a buroksapka a méhösszehúzódások közreműködésével kitágítják a méhszájat. A méhszáj tágasságát a cm-ben vagy ujjszélességben határozzák meg. A vajúdás a méhszáj teljes - benyúlva kitapintható - eltűnéséig tart, illetve addig, míg a gyermek koponyájának legnagyobb kerületű része át nem halad a medence-bemeneten.
A 19. században a születésnek még öt szakaszáról beszéltek. Friedman 1954-ben definiálta a vajúdás átmeneti vagy látens fázisát, ami a méhszáj említésre méltó kinyílásától a szabályossá váló fájásokig tart. Ebben az időszakban méhszáj lassan és folyamatosan 1-ről 2,5 cm-esre, 1-2 ujjnyira tágul. Először szülő nőknél 20-21 órába, többszörös anyáknál mintegy 2-15 órába telik ilyen mérvű tágulás. A tágulást kísérő érzések nem feltétlenül kellemetlenek, kínzóak, de idővel valódi fájásokká erősödnek, és a medence alapjától induló és a keresztcsonti irányban kisugárzó húzó érzéssel, derékfájással párosulnak.
A méhnyak hormonhatásra történő felpuhulása és érése már a várandósság utolsó napjaiban kezdetét veszi, és később s a megfelelő tágulás feltétele.

Méhösszehúzódások
A vajúdás következő szakasza a szülés kezdetét jelző rendszeres fájásoktól a méhszáj eltűnéséig tart. E tágulási szakasz az először szülőknél 6-12 óra, többedszer szülőknél 4-8 óra hosszú. Az összehúzódásokat alhasi feszülés, hasmenés, hányinger kísérheti. A fájások idején a hasfal megkeményedik, majd 15-60 másodperc múlva megint ellazul. Kezdetben a fájások között 8-10 perc telik el. A kismama mellett mindenképp legyen avatott segítség, ha ezek 5 perces rendszerességgel követik egymást. Nagyjából ezzel egy időben enyhe vérzés, nyákos folyás jelezheti a nyákcsap távozását.
Ahogy a fájások idején a méhizom-rostok megrövidülnek, rövidebbé válik a méhnyak is. Az összehúzódások a méhszájhoz nyomják a magzat fejét, erre annak nyílása tovább tágul. A méhnyak különleges, számos ráncot vető hámja fokozatosan kisimul. A méhszájban lévő mechanoreceptorokon jelentkező nyomás a hipothalamuszban oxitocinképződést serkent (Ferguson-reflex).

Burokrepedés, erősödő fájások
Baba-Mama Lap - Szülés/A vajúdás/Vajúdó nő. - vitamin - játék - gyermek - tornagyakorlatok - mese - anya - kismama - szülés - terhesség - baba A fájások alatt nyomás alá kerül a magzatburok. A kontrakciók a magzatvizet az egyre nyíló méhszáj felé áramoltatják, így az bedomborodik a méhszájba, s ezzel egyben hozzájárul a méhszáj tágításához. A négyujjnyira tágult méhszájon át már kitüremkedett a magzatburok, alsó, fej alatti vége (fejvíz) szinte pukkadásig feszül a magzatvíztől. A burok spontán repedése általában akkor következik be, amikor a méhszáj már csaknem teljesen kitágult. A baba arca a keresztcsont alatt van, vállai a medencében keresztben helyezkednek el. A burokrepedés időzítése lehetővé teszi, hogy a magzatvíz az utolsó pillanatig védhesse a baba fejét a méh szorításától.
A szülési láncreakció jelentős lépése a magzatburok megrepedése, következmény és jel egyben, ami a magzatvízben megemeli a prosztaglandin hormonok koncentrációját. (A prosztaglandinok a terhesség végén és a születéskor a méhlepényben képződnek. A méh által termelt prosztaglandin hormon felelős többek között a méhszáj éréséért, felpuhulásáért is.) A prosztaglandin termelés növekedése közvetetten azt eredményezi, hogy a méhizomzat érzékenyebben reagál az oxitocinra, mely egyébként ritmikusan, pulzálva kerül a vérkeringésbe. Az oxitocin és prosztaglandin a sejtközötti kapcsolatokra hatva együttesen nagyobb összehúzódásokra teszik képessé a méhizomzatot, mint amilyeneket eddig valaha is produkált. Mintha egy motorba hirtelen több üzemanyagot porlasztanánk. Innen a fájdalmak erősödése.
Ahogy a fájások közti szünetek rövidülnek, a fájások hossza nő; eleinte 15-20 másodperc, a tágulás vége felé már 30-45 másodpercesek, és egyre erőteljesebbek. Két összehúzódás között egyáltalán nincs fájdalom, ilyenkor a méhnyak elsimul és tágul.
Jó, ha a mamák a fájások idején kedvükre mozoghatnak, vagy pihenhetnek, hogy a lehető legjobban eső testhelyzetet vegyék föl. Hogy miért is olyan fontos ez, rövidesen kiderül.
A vajúdás olykor szünetelhet, testi és lelki okai egyaránt lehetnek, de valami banális akadály is közbe jöhet, s aztán magától újra indulhat.

Babasegítő mozdulatok
A baba a fejénél és vállainál a legszélesebb. E részek átjutása a szűk nyílásokon szinte lehetetlennek látszik, normál lefolyású szülésnél mégis minden további nélkül megtörténik. A szeméremcsont fölső vége és a medence hátsó fala között a távolság ülő vagy guggoló testhelyzetben mindössze 1,5 cm, felegyenesedve viszont 6,5 cm. Ha tehát az anya felegyenesedett testhelyzetben van, a gyermek fejének több helye van, ami azért is célszerű, mert így a gyerek haladását a szülőcsatornában a gravitáció is segíti. Mindenesetre felegyenesedett testhelyzeten nem állást kell érteni. Az anya úgy is érzi, hogy kényelmesebb behajlított térdekkel, enyhén előrehajolva, vagy félig ülve vajúdnia. Az a jó, ha az anya a vajúdás idején szabadon mozoghat, mindig az épp legkényelmesebb, leghasznosabb pozíciót, olykor ülő, térdelő netán négykézlábra ereszkedő testhelyzet választva. Ezzel egyben enyhítheti fájdalmait. Ha pihenésre van szüksége, le is fekhet, bár nem ez lesz a természetes szülő testhelyzet.

Átmeneti fellélegzés
A kitolási szakot egy viszonylag rövid, 1-2 órás olyan fázis előzheti meg, amikor az összehúzódások nem erősödnek, hanem 2-3 percenként sűrűn követik egymást. Ez a szülés legtöbb erőt, legnagyobb testi erőfeszítést igénylő szakasza. E szakasz végére a maradék 2-3 cm legyőzésével a méhszáj teljesen kitágul, majd eltűnik. Ezután rövid szünet következik a fájásokban, hogy az anya kifújhassa magát, kissé megpihenjen, és erőre kapjon. A következő szakasz ugyanis mozgalmas, és megterhelő lesz, hiszen a teljesen, immár tíz centiméteresre - ötujjnyira - kinyílt méhszájon át a baba feje lassan elindul kifelé. A tágulás rövid, de igen aktív szakasza, a kitolási fázis következik, melynek végén meg fog születni a baba.
Máig sem ismert pontosan, hogy mi váltja ki a szülés megindulását, az azonban biztos, hogy bonyolult biokémiai mechanizmusok állnak a háttérben.
Méhtevékenység a várandósság ideje alatt is zajlik. Az idő előrehaladtával a méh egyre gyakrabban "gyakorlatozik", az izomzat összehózódik, majd néhány másodperc, egy perc után elernyed. A kismama ezt úgy érzékeli, hogy a pocakja kemény, feszes lesz. Az érzés legfeljebb kellemetlen, de nem fájdalmas.

Milyen az ideális testhelyzet?

Az egyes szülészeti intézmények különböznek abban, hogy a kismama milyen testhelyzetet vehet fel a vajúdás során illetve hogy milyen eszközöket vehet igénybe. Különbségek vannak az előkészítést illetően is. A legtöbb kórházban kötelező a beöntés és a szeméremszőrzet egy részének leborotválása. Szintén gyakori a folyamatos CTG (cardiotocograph, olyan eszköz, ami a magzati szívműködést és a méhösszehúzódásokat érzékeli és regisztrálja) monitorozás. A hagyományos eszköz azonban a kismamát az ágyhoz köti, így a vajúdás csak fekve lehetséges.
Ön tudta? A különböző körülmények, eszközök, módszerek mind-mind befolyásolhatják a vajúdás időtartamát, nehézségét, azonban legalább ilyen fontosak az egyéni, öröklött tényezők (pl. a fájdalomküszöb, a szövetek rugalmassága, tágulékonysága).
A tapasztalatok azt mutatják, hogy akkor a leggyorsabb a tágulás, ha a kismama olyan testhelyzetet vesz fel, ami számára a legkényelmesebb. A sétálgatás, a függőleges testhelyzet intenzívebbé teszi a tágulást, hiszen az elöl fekvő rész erősebben nyomja a méhszájat.
Viszonylag kevés intézményben állnak rendelkezésre olyan eszközök, amik a vajúdást segítik. Ilyenek például a bordásfal, amibe a fájások alatt lehet kapaszkodni, vagy a nagyméretű fiziológiás labda. A labdán ülve a fájások elviselhetőbbé tehetők a csípő előre-hátra ringatásával és ha szükség van rá, a gát ödémáját (duzzanatát) is segít elmasszírozni. Vajúdókád is segítheti a kismamát: a kellemesen meleg víz könnyíti a fájások elviselését, gyorsítja a tágulást.
Az otthonosan berendezett szülőszoba szintén segítséget jelenthet, hiszen a vajúdó jobban el tudja magát engedni, mint a rideg, hagyományos kórházi környezetben. Néhány intézményben nem csak a hagyományos szülőszéken lehet feküdni, hanem kényelmes, nagyméretű hagyományos ágyon is.

A mozgás, mint a vajúdás segédeszköze

Baba-Mama Lap - Szülés/A vajúdás/Különböző mozgásformák a vajúdás alatt. - gyermek - baba - játék - szülés - mese - vitamin - anya - kismama - tornagyakorlatok - terhesség A szabad mozgás a vajúdó nő legjobb segítsége. A spontán mozgásokon és pozíciókon kívül, amelyek kényelmet biztosítanak, számtalan speciális mozgásforma és testhelyzet létezik a problémás vajúdás megkönnyítésére. Bizonyos technikák segítenek a vajúdási hátfájáson, a magzati rossz pozíción, és elősegítik a baba helyes beékelődését a szülőcsatornába. Nem létezik egy bizonyos helyes vajúdási testtartás, minden spontán és speciális pozíciónak különböző előnyei vannak. A puszta mozgás és a gravitáció elősegítik a fájások gyakoriságának, hosszának és minőségének a javulását. A gravitáció önmagában is segíti a magzatot mihamarabb beékelődni és felvenni a helyes pozíciót a megszületéshez. Különböző testhelyzetek segítenek a vajúdás felgyorsításában, de akár le is lassíthatjuk a történéseket, ha ez szükséges. A pozícióváltások megváltoztatják a medence formáját és nagyságát, ez segíthet a helyes beékelődésben, megfordulásban és az optimális hely biztosításában a szüléshez. Ezt segítik elő például az olyan ritmikus mozgások, mint a séta, lépcsőmászás, hintázás állva előre-hátra, vagy a hintaszék.
A szabad pozícióváltás az anyának is biztonságérzetet és önbizalmat ad, hiszen aktívan részt vehet a saját vajúdásában.
Sajnos a legtöbb korházban korlátozzák a vajúdó nők szabad mozgását, a legtöbbször ágyhoz vannak kötve, vagy a baba szívhangját monitorizálják folyamatosan. Ebben az esetben a legjobb tanács az, ha felpockolt felsőtesttel (de nem ülve!) fekszik a bal oldalán, és amikor csak teheti, kimegy a vécére és megpróbál vizeletet üríteni.

Testhelyzetek és mozgásformák a vajúdás első szakaszában:
Az aktív pozíciók leginkább a gravitáció segítségén alapszanak. Az álló testhelyzetekben az összehúzódások kevésbé fájdalmasak, viszont produktívabbak, felgyorsítják a vajúdást és ösztönzik a magzat befordulását.
E közben hamarabb felkészül a medence a szülésre. Segít az állás, hátfájás esetén állás előre dőlve, vagy széknek / falnak dőlve, a tánc / előre - hátra hintázás állva, lépcsőmászás stb.
Vigyázzon azonban, mert a vajúdáshoz nagyon sok energiára van szüksége, így semmi képen nem tanácsos már az elején elfárasztania magát tíz emelet megmászásával. Van néhány nagyon pihentető tipp, amely mégis rendelkezik a gravitáció áldásával: hintázzon hintaszékben, vagy szülőlabdán, térdeljen le és dőljön rá egy székre maga előtt (nagyon jó pozíció hátfájás esetén), pihenhet felpócolt felsőtesttel a bal oldalán fekve.
Hátfájás ellen és a baba jobb helyzetbe segítésére és befordulására: széken ülve fordított tartásban dőljön rá a szék háttámlájára, állva vagy térdelve dőljön előre egy falnak, vagy támasztéknak, négykézláb hintáztassa a medencéjét előre - hátra.

A vajúdás második szakasza
A legtöbb korházban még nem áll rendelkezésre alternatív szülőszoba, illetve pozícióválasztási lehetőség a kitolási szakaszban. Kénytelenek vagyunk szülőasztalon (a hagyományos "kecskebak"-on) szülni, ez azonban az orvos jó belátásán és kényelmén kívül nem sok előnnyel rendelkezik. A legjobban akkor jár, ha minél később kerül fel a szülő alkalmatosságra, jól megkapaszkodik (amiben tud) és nagyon igyekszik, hogy egy - két nyomással túl legyen a nehezén.
Ha mégis van választási lehetősége, akkor megfontolhatja az oldalfekvés előnyeit egy felemelt lábbal, amely gravitációtól független ugyan, de optimális vérellátást biztosít, és kevesebb nyomást enged a medencére és hátra. A hajlított térdel, széles terpeszben történő szülés a legtágabb medencét biztosítja a baba kijutására, csökkenti a hátfájást és a nyomás nehézségét, viszont edzett izmokat igényel (az indián nők rendszeresen ebben a pozícióban szültek). Néhol alkalmaznak szülő sámlit, amely ülő testhelyzetben biztosítja a medence megfelelő átmérőjét, megkönnyíti a kitolást, és kényelmet biztosít az anyának a gravitáció segítségét is felhasználva. Sok elakadt szülésen segít, ha a vajúdó nő négykézláb nyom tovább, segít a magzatbak befordulni, a beakadt baba vállak könnyebben kiszabadulnak és a becsípődött köldökzsinórról is megszünteti a nyomást.
Ne keseredjen el, ha a korházi rutin nem enged utat a fantáziájának, mindig akad lehetőség egy kis pozícióváltásra, ha nagyon szükségét érzi (például gyakran kimehet a mosdóba, vagy felülhet, felállhat egy kicsit). Az oldalt fekvő pozíció ugyan nem túl aktív formája a vajúdásnak, de nyugtassa meg a tudat, hogy remek a vér és oxigén ellátása a méhének és a babájának, és már ettől is szárnyakat kap a tágulás.

A vajúdás szakaszai
Az első szakasz:
A vajúdás és szülés három szakaszát különböztetjük meg, és ezek közül az első szakasz a leghosszabb, ami első gyermek esetében általában 8-12 óráig eltart. (Ez az idő lehet jóval rövidebb, de jóval hosszabb is.) Az összehúzódások, melyek kezdetben enyhék és rendszertelenek, mostanra felerősödnek és egyre sűrűbben következnek egymás után. Miután a fájások 10 perces rendszerességgel jönnek, és átlag 45 másodpercig tartanak, fel kell készülnünk rá, hogy elinduljunk a kórházba. Bár az első szakaszban javarészt aránylag könnyen boldogulunk, nem árt, ha ilyenkor is van mellettünk valaki. Tanácsos enni is egy keveset, amint a vajúdás megkezdődik, arra az esetre, ha bármilyen okból sürgősségi érzéstelenítésre lenne szükség, és el szeretnénk kerülni a rosszullétet.
Az első szakasz vége felé bekerülünk az ún. átmeneti szakaszba, mely akár egy óráig is eltarthat. Az átmeneti szakaszban a gyermek lefelé indul a szülőcsatornában és erős késztetést érzünk rá, hogy nyomni kezdjünk, holott a méhnyak ekkor még nem tágult ki teljesen. A tanult légzéstechnikák segítségével ellent tudunk állni ezeknek a nyomásingereknek.

A második szakasz:
Miután a méhnyak teljesen kitágult és elkezdjük kinyomni a kisbabát, kezdetét veszi a második szakasz. Ez kis szerencsével fél óra alatt véget ér, de éppúgy eltarthat két óráig is. Miután a kisbaba feje láthatóvá válik, a szülésznő tudatja velünk, hogy ideje elkezdenünk nyomni. Amikor a fej eléri a hüvelynyílást, zihálva, rövid lélegzetvételekkel kell lélegeznünk, hogy a fej lassan szülessen meg, amennyire csak lehetséges. A megfelelő légzéstechnika lehetővé teszi, hogy a gát izomzata és bőre megfeszüljön, miközben a második szakasz zajlik. Ha valószínűnek tűnik a gátszakadás, a gátat az epiziotómiának nevezett sebészi eljárással és helyi érzéstelenítés mellett átvágják. Miután a fej világra jött, a baba teste már gyorsan követi.
Amint a kisbaba megszületik, a hasunkra teszik, hogy mi is láthassuk. A köldökzsinórt elszorítják és elvágják, majd a szülésznő meggyőződik róla, hogy minden rendben az életfunkciókkal, és az újszülött rendesen lélegzik. Ha úgy akarjuk, ezután mindjárt a mellünkre is vehetjük.

A harmadik szakasz:
A szülés utolsó fázisában a placenta kerül napvilágra, ami rendszerint még félórát sem vesz igénybe. Lehetőség szerint injekciót is kapunk, hogy felgyorsuljon a folyamat. A szülésznő ezután ellenőrzi, hogy a placenta teljes egészet alkot-e, és egyetlen része sem maradt bennünk. Ha gátmetszést is alkalmaztak, most összeöltik a helyét.
Meddig tart a szülés?
Nincs két egyforma szülés! Nemcsak fájdalomtűrő képességünk nagyon különböző, hanem abban is igencsak eltérünk egymástól, hogyan és mennyi idő alatt látja meg kisbabánk a napvilágot.
Megfigyelésekre hagyatkozva elmondhatjuk, hogy az első szülés időtartama általában 8-12 óra, a többedszer szülőknél már csak 4-5 óra. Honnan kezdve számítjuk ezt a hat-nyolc órát? Nagyon eltérően értelmezhetjük a különféle jeleket, ezért a szülések hosszára vonatkozó becslésekhez tegyük hozzá azt is, hogy a szülés kezdetét a rendszeres és a méhszáj tágulásával járó fájások megindulásától számítjuk. Az először szülő kismama méhszája általában egy-két óránként tágul egy ujjnyit, a többedszer szülőé pedig óránként.
A szülés haladását azonban testi adottságok is befolyásolják, például a kötőszövet lazasága, a magzat nagysága és fejének helyzete - nem is beszélve a lelki tényezőkről. Előfordul, hogy az első szülés a szokásosnál gyorsabban zajlik le, a második viszont elhúzódik - talán éppen egy akkor kibontakozóban levő magánéleti válság miatt. Az sem szabály, hogy a 3-4. szülés egyre könnyebb és rövidebb, bár általában valóban így szokott történni. Ha a burok a rendszeres fájástevékenység megindulása előtt reped meg - ezt idő előtti burokrepedésnek nevezzük -, gyakran tapasztalhatjuk, hogy hosszú órák telnek el az első méhösszehúzódásokig. Annál jobb, minél kevesebb testbe hatoló vizsgálatra kerül sor ilyenkor, hiszen a burokrepedéstől kezdve a kórokozók számára is nyitva áll az út. Orvosi szempontból akkor beszélünk elhúzódó tágulásról, ha a rendszeres, erőteljes fájástevékenység beindulásától számított 12 óra múlva sem tűnt el a méhszáj.

A tágulási szak a legnehezebb
A szülés leghosszabb, legfárasztóbb időszaka az a néhány óra, amíg teljesen kitágul a méhszáj. A méhösszehúzódások egyre hevesebbek, egyre hosszabb ideig tartanak, s ahogy csigalassúsággal múlnak az órák, a kismama is egyre fáradtabb. Ha sem a magzatnál, sem édesanyjánál nem lépnek fel sürgős beavatkozást igénylő szövődmények, nincs különösebb jelentősége annak, hogy hány óra telik el a születésig. Rengeteget segít ilyenkor, ha a vajúdó kismamának senkihez és semmihez sem kell alkalmazkodnia. Így nem az emészti fel erejét, hogy megfeleljen az orvos, a személyzet vagy a hely elvárásainak, uralkodjon magán, s összeszorított fogakkal próbáljon fegyelmezetten viselkedni. Az összeszorított fogak egyébként sem kedveznek a szülés haladásának. Aki összerándult, görcsös izomzattal a fájások ellen dolgozik, saját dolgát nehezíti meg. Jobb, ha átengedi magát a testében zajló folyamatoknak, s azt teszi, ami ebben a helyzetben leginkább segítségére van. Jóleshet a szabad, gátlástalan ordítás s a csendes visszavonultság is. Nem vagyunk egyformák!
A vajúdás során általában a méhszáj eltűnését megelőző órában érkezünk el holtponthoz. Az összehúzódások ekkor a leghevesebbek. Ilyenkor van óriási jelentősége a személyre szabott, együtt érző támogatásnak, masszázsnak, borogatásnak. Ha a szülő nő biztonságban érzi magát, legalább a kétségbeesés és a félelem nem gátolják a kinyílást, a magzat útjára bocsátását. Manapság egyre több kórházban alakítanak ki egyágyas szülőszobákat, így jó esély van arra, hogy senki se zavarja meg indokolatlanul ezeket a fontos perceket. Nem beszélve a bababarát kórházakról, ahol valóban minden és mindenki azt teszi, ami a kismamának és a babának a legjobb lehet ebben a nehéz helyzetben.

Mégis lehet enni a vajúdás alatt

Baba-Mama Lap - Szülés/A vajúdás/Mégis lehet enni a vajúdás alatt. - szülés - baba - mese - anya - játék - gyermek - tornagyakorlatok - kismama - terhesség - vitamin Egy tanulmány szerint többé felesleges tiltani a vajúdás közbeni evést, az ugyanis nem befolyásolja a szülés hosszát, továbbá a beavatkozások és a császármetszés szükségességét - olvasható a British Medical Journal című szaklapban.
Az orvosok világszerte azt tanácsolják a kismamáknak, hogy a vajúdás alatt ne egyenek, nehogy egy esetleges császármetszés során alkalmazott általános érzéstelenítés során a gyomortartalom a tüdőbe kerüljön. Az ehhez hasonló balesetek száma azonban jelentős mértékben csökkent az elmúlt években a helyi érzéstelenítés használata miatt. Ráadásul sok orvos állítja, hogy ha az anya éhezik az időnként hosszú-hosszú órákig tartó vajúdás során, az ártalmas mind az ő, mind születendő gyermeke számára.
Az eddigi tanulmányok nem hoztak meggyőző eredményt, ezért a King's College London kutatócsoportja Andrew Shennan professzor vezetésével megvizsgálta az evés hatását a vajúdásra. Olyan egészséges kismamákat vontak be vizsgálatukba, akik első gyermeküket várták. A résztvevők egyik csoportja az eddig bevett gyakorlat szerint csak vizet ihatott a vajúdás alatt, a második csoport tagjait viszont arra biztatták, hogy rendszeresen vegyenek magukhoz kenyeret, kekszet, gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú joghurtot, izotóniás italt és gyümölcslét.
A kutatók több szempont szerint is összevetették a szülések adatait: pl. hogy közülük hány végződött spontán hüvelyi szüléssel, hány százalékukat kellett megcsászározni, vagy mennyi ideig tartott a szülés. Ezek alapján nem találtak különbséget a két csoport között: mindkét csoportban egyforma arányban fordult elő hányás a szülés során (35%). A babákat semmilyen szempontból nem érintette az, hogy az édesanyjuk evett-e a szülés alatt, vagy sem.

Alternatív módszerek

Léteznek olyan alternatív módszerek, amik szintén hasznosak lehetnek. A homeopátiás szerek rövidíthetik a tágulási szakot (a készítményeket és az adagolást illetően előzőleg szakemberrel kell konzultálni).
Az alhasra helyezett forró muskotályzsályás borogatás is segít a fájdalmat elviselhetőbbé tenni. A terhesség utolsó heteiben fogyasztott málnalevél tea sokak szerint gyorsítja a méhszáj tágulását.
Az EDA (epidurális anesztézia) a fájdalomcsillapítás egy formája. Mivel csökkenti ill. megszünteti a fájdalmat, a szülő nő tud pihenni, el tudja engedni magát, gyorsíthatja a vajúdást.

Kik lehetnek a kismama segítői?

Sokat számít az is, hogy kik a kismama segítői. Fontos a szülészorvosba vetett bizalom, esetleg a szülésznő támogató segítsége. Előnyös, ha valóban csak a szükséges számú belső vizsgálatot végeznek, mert ezek is zavarhatják a tágulást. A vajúdókat legtöbbször a leendő apa kíséri, de lehet a kísérő a kismama édesanyja vagy barátnője is.
Manapság kevesen szülnek még dúla segítségével (olyan asszonytársi segítő, aki maga is szült már és részt vett speciális képzésen). Tulajdonképpen mindegy, hogy ki a kísérő, a lényeg az, hogy a jelenlétében a kismama biztonságban érezze és el tudja engedni magát.

A szülés kezdeti szakaszában, a kismamák számos vajúdásra utaló jelet észlelnek.

A baba elindul lefelé a medencébe. Ez vagy hetekkel, napokkal vagy csak órákkal a vajúdás előtt megy végbe de a szülési pozíció - ahogy ezt hívjuk - elfogadásának eredményeképpen a kismamának nagyobb tere marad a légzésre. Vegyen egy mély lélegzetet, engedje el magát. A baba feje a medencéjében helyezkedik el, és kopogtat a kinti világba vezető ajtón, megnehezítve a járást vagy a combok összezárását. Különös érzés, de nem fog soká tartani.
Sűrű, véres nyálka jelenik meg a fehérneműjén. A terhesség alatt sűrű nyálka- "tömítés" vagy dugó zárja le a méhszájat. Ahogy a méhnyak nyílni kezd, ez a "tömítés" eltávozik, az egyik legbiztosabb jelét adva annak, hogy a vajúdás megkezdődött, még ha addig nem is voltak erőteljes összehúzódások. Ez lehet rózsaszín, áttetsző vagy kissé véres, de a legtöbb szakember csak "véres jelnek" hívja. Jelentkezhet napokkal a vajúdás előtt, a kezdetekor, vagy a szülés első szakaszában, amikor még az összehúzódások időben egymástól elég távol vannak.
Hasmenés is előfordulhat. Nem minden kismama tapasztal korgó, morgó, futkosós hasmenést ami terhességünk kezdetét jelzi. Testünk mintha helyet csinálna, és felkészülne a szülésre. Több tényező válthat ki hasmenést: hormonok, a baba által kifejtett nyomás, a méhnyakra, és hogy több helye legyen a medencében, ezek mind kihatnak az emésztőrendszerre.

Mennyi ideig tart a szülés?

A szülés előjelei
Baba-Mama Lap - Szülés/A vajúdás/A szülés vége. - kismama - terhesség - gyermek - játék - tornagyakorlatok - szülés - anya - baba - vitamin - mese Kicsi a valószínűsége, hogy nem ismerjük fel a vajúdás kezdetét - a jelek szinte félreismerhetetlenek. Három főbb jelből tudhatjuk, hogy a vajúdás nemsokára megkezdődik, és ezek bármilyen sorrendben bekövetkezhetnek:

Véres folyás:
A nyákdugó, mely eddig lezárta a méhnyak méh felé eső végét, most kilökődik és végighalad a hüvelyen, majd rendszerint véres-nyákos váladékként jelenik meg. Erre a vajúdás megkezdése előtt vagy az első szakaszban kerül sor.

A magzatvíz elfolyása:
A magzatburok, melyben eddig a magzat lebegett, megreped, és a repedés nyomán tiszta magzatfolyadék kezd szivárogni a hüvelyből. Ha a folyadék sárgás, zöldes, vagy barnás színű, akkor azonnal kórházba kell vonulni, mert a magzat veszélyben lehet. A magzatvíz elfolyására órákkal a vajúdás megkezdése előtt éppúgy sor kerülhet, mint amikor az már javában tart.

Fájások:
A vajúdás során a méh eddig is tapasztalt összehúzódásai rendszeressé válnak. Az első szakaszban az összehúzódások zárt állapotából mintegy 10 cm-nyire nyitják meg a méhnyakat; a második szakaszban segítenek kinyomni a kisbabát, majd a placentát. A legtöbb nő az összehúzódásokat fájdalmas görcsökként érzékeli. A fájásokat rosszullét, kellemetlen hátfájás és hasmenés kísérheti.

Szülés

Baba-Mama Lap - Szülés/A vajúdás/A szülés előtt. - terhesség - szülés - anya - mese - játék - kismama - baba - gyermek - tornagyakorlatok - vitamin Ha a szülésre készülődünk, figyelnünk kell a vajúdás tüneteire és el kell döntenünk, hogy természetesen szeretnénk szülni vagy császármetszéssel.
A terhesség utólsó harmadával elkezdhetjük a szülésre való felkészülést.
Beszéljen az orvosával a terhességgel, a szüléssel valamint a fájdalomcsillapító alternatívákkal kapcsolatban is. Ugyanakkor, a konkrét szülési tüneteket is tisztáznia kell, hogy tuddja mikor kell segítséget kérnie.
Mivel már alig várja, hogy vége legyen a terhességnek és ölébe foghassa gyermekét megtörténhet, hogy enyhén ingerült lesz, főleg ha az első gyerekről van szó.
Ahogyan a szülés közeledik, egyre feszültebb és fáradtabb lesz. Ahogyan a nagy nap közeledik, annál nagyobb az esélye, hogy a vajúdás elkezdődjön. Az orvos nem tudja pontosan megmondani mikor kezdődik pontosan a vajúdás és meddig fog tartani. Ha ez első terhességnél van megtörténhet, hogy a hamis vajúdási jeleket is valósaknak képzeli.

Hogyan ismerjük fel a vajúdas jeleit?
Mivel ezek a tünetek kiszámíthatatlanok, a legjobb ha nyugodt marad. Mondja ki a gondolatit és a félelmeit a szüléssel kapcsolatban - sokat segít, ha valaki mellettünk van. Ilyen szemptntól az is jó, ha megismerkedünk a kórhazzal amelyikben a gyermekünket a világra szeretnénk hozni, legyen az természetes szüléssel, vagy császármetszéssel.
A szülés egy nagyszerű esemény és nem számít ha az első vagy a második gyermeknél van, a tapasztalat mindig egyedi lesz. Minden bizonnyal, a vajúdás és a szülés gondokkal és fájdalmakkal jár - de ha tudja mire számíthat valamilyen szinten nagyobb önbizalommal áll majd neki, könnyebben túlesik rajta és csak a szép emlékeket tartsa meg. Egy gyermek világra hozása a legszebb pillanat az életében.
Topic nyitás | Bébi úszás | Az apa dolga | Smile-ok listája | Az első év


futár - futárszolgálatok - csomagküldés - csomagküldő - állás - szolgálat - csomagszállítás - gls></a><br><a href=
Ha weblapkészítés, akkor Blasius Info!
  futár - futárszolgálatok - csomagküldés - csomagküldő - állás - szolgálat - csomagszállítás - gls
A keresztény társkereső oldal!
  futár - futárszolgálatok - csomagküldés - csomagküldő - állás - szolgálat - csomagszállítás - gls
Hasznos linkek egy helyen. - Aki keres, az itt biztosan talál!    websas.hu            

webmester: Varga Balázs Imre
www.blasiusinfo.hu
A Keresztény Randi hirdetése. - játék - anya - gyermek - mese - tornagyakorlatok - kismama - terhesség - baba - vitamin - szülés
A keresztény társkereső oldal. - Aki keres az itt biztosan Párra talál!